Hout eigenschappen

Wanneer u hout toepast is het goed om te weten wat de eigenschappen van hout zijn, waar u rekening mee moet houden, wanneer iets normaal is of juist niet? Sommige aspecten horen gewoon bij hout, terwijl u denkt dat u een mindere kwaliteit gekregen heeft.  

Noot: Bij het klaarmaken en verzenden van uw bestelling zullen wij echter altijd goed op de kwaliteit letten. En ervoor zorgen dat hetgeen wij versturen binnen de acceptabele normen valt van hetgeen hieronder wordt uitgelegd.

Om u meer inzicht te geven in het hout en zijn eigenschappen lichten wij deze eerst toe:

 

Geïmpregneerd tuinhout
Het geïmpregneerde hout in ons assortiment is Vuren of Douglas hout. Van nature zijn deze houtsoorten voor buitentoepassing niet echt duurzaam. Ons tuinhout wordt verduurzaamd door het onder hoge druk te impregneren. Bij dit proces wordt het hout nat en droogt het vervolgens op natuurlijke wijze terug. Omdat het hout is opgestapeld in grote pakken kan het bij het drogen voorkomen dat er oppervlakkige schimmel op het hout komt. Dit heeft echter geen invloed op de kwaliteit, levensduur of constructieve eigenschappen van het hout. Deze schimmel is alleen oppervlakkig en kan er eenvoudig worden afgewassen, als u dit niet doet zal het er vanzelf afregenen.

Door het impregneren krijgt het hout een licht groene kleur, dit zal in de buitenlucht echter snel bijtrekken. Ook witte of groene spikkels en vlekken op het hout zijn een gevolg van impregneren. Dit zijn zouten die op het hout zitten. Deze zullen na enkele regenbuien ook vanzelf wegtrekken.

Door het natuurlijk terug drogen van het hout kunnen er ook scheurtjes en scheuren in het hout trekken. Dit zijn droogtescheuren en hebben geen invloed op de levensduur of constructieve eigenschappen van hout. Hout werkt, wat betekent dat het krimpt in de zomer en uitzet in de winter (circa 1mm per 5 cm breedte). 

Andere eigenschappen van geïmpregneerd zachthout zijn:

  • Hout kan harszakjes en hars bevatten. Dit kan, vooral in de zomer, voor plakkerige / witte strepen zorgen.
  • Hout bevat vlammen en knoesten die in de zomer open kunnen gaan staan.
  • Hout kan ruwe plekjes en randen bevatten, dit wordt veroorzaakt door de zogenaamde schaaf “slag”.
  • Hout kan heel soms mini boorgaten bevatten. Deze zijn gevormd door insecten, toen de boom nog aan het groeien was en hebben geen invloed op het hout, de levensduur en de constructieve eigenschappen ervan.
  • Hout kan zijn kromgetrokken of getordeerd, als stelregel wordt in de houtbranche aangehouden dat 3% tot 5% van het geleverde hout een kromming mag bevatten. Normaal gesproken is dergelijk hout ook prima te verwerken.
  • Geen twee producten kunnen ooit volledig gelijk zijn qua kleur of structuur. Dit betekent dat ook in een eindproduct kleurverschil kan zitten als het een samengesteld product betreft. 

 

Kortom, hout is een levend product waar je erg veel mooie dingen mee kunt doen. Let er bij de verwerking alleen altijd goed op dat bovenstaande  zaken kunnen voorkomen en dat deze verder geen invloed hebben op de levensduur, kwaliteit of constructieve eigenschappen van het hout.

Het kan zijn dat door kleurverschil, zoutsporen van het impregneren of bijvoorbeeld droogtescheuren het hout er iets minder aantrekkelijk uit kan zien maar dit trekt normaliter snel bij. Op de benoemde houteigenschappen kunt u dus ook geen reclamaties doen.

 

Douglas blank
Douglas is een duurzame houtsoort welke erg geliefd is om zijn robuuste, warme en authentieke uiterlijk. De materialen gemaakt van dit houtsoort scheuren van nature sneller en kan wankanten bevatten.

Omdat het natuurlijk is gedroogd kunnen er ook schimmels op het hout voorkomen. Dit heeft echter geen invloed op de kwaliteit, levensduur of constructieve eigenschappen van het hout. Deze schimmel is alleen oppervlakkig en kan er eenvoudig worden afgewassen, als u dit niet doet zal het er vanzelf afregenen.

Douglas kan, vooral in langere lengtes, torderen of kromtrekken. Douglas is een houtsoort wat snel verkleurd. Er is onderling veel kleurschakering, van lichtgeel tot lichtroze. Deze kleurverschillen trekken echter na toepassing van het hout erg snel weg.

 

Hardhout
De naam zegt het al, hardhout is van nature erg hard, dit heeft als gevolg dat als het hout werkt dit kan scheuren of torderen. deze scheuren zijn droogtescheuren en zijn naarmate de duurzaamheidsklasse van het hout groter of kleiner. De hardhoutsoorten welke wij in ons assortiment hebben zijn; Azobe, Angelim Vermelho, Bankirai, Basralocus, Kempas en Punak.

Een stelregel is: hoe harder het hout, hoe meer het kan scheuren of torderen. dit is bij planken vooral aan de kopse kanten het geval. indien het mogelijk is en er is een overlengte aan hout dan kan dit worden afgezaagd. Mocht dit niet mogelijk zijn dan kunt u hier met monteren ook rekening mee houden.

Als u aan beide kanten van het hout schroeft en hierdoor beide delen naar elkaar trekt wordt de scheur al minder. vervolgens kunt u het hardhout behandelen met hardhout olie waardoor het hout gevoed wordt en de scheuren minder zullen worden. De scheur zal, als de plank eenmaal is bevestigd nooit verder trekken.

Getorste planken kunnen door goed vast te zetten op meerdere punten (bijvoorbeeld aan voldoende palen) recht worden vastgezet.

Andere aspecten van hardhout zijn schimmelaanslag, watervlekken en oneffenheden.

Schimmelaanslag en watervlekken zullen vanzelf verdwijnen door weersinvloeden. Oneffenheden en kleuronderscheid tussen onderlinge planken zullen door weersinvloeden ook minder worden, of door behandeling met hardhout olie direct minder zichtbaar worden.

 

Natuurlijke matten
Dit zijn volledige natuurproducten, welke sterke verschillen onderling kunnen laten zien. dit verschilt per product, maar in een samengesteld product kunnen ook kleurverschillen voorkomen. Deze kleurverschillen zullen echter bij toepassing in de tuin snel wegtrekken.

bij wilgenschermen kunnen tussen de verschillende afmetingen van de schermen ook verschillen bestaan. zo worden wilgenschermen van 180x90 normaliter van fijnere wilgentakken gevlochten dan wilgenschermen van 180x180 cm.